Sosyal Medya

Güncel

Bulgaristan’da Rus krizi! Türk elçiliğine sığındı

HÖH lideri Mestan, Rus jeti krizinde Türkiye’yi destekleyince görevinden alınarak ihraç edildi. Mestan, Türk elçiliğine sığındı.



Suriye sınırında hava sahamızı ihlal ettiÄŸi için düşürülen Rus savaÅŸ uçağı Türkiye ile Rusya arasında iliÅŸkileri zora sokmuÅŸtu. Aynı uçak komÅŸu Bulgaristan’da da Türk kökenli siyasetçilerin çoÄŸunlukta olduÄŸuHak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nde (HÖH) depreme neden oldu.

Genel BaÅŸkan Lütfi Mestan’ın Rus uçağının düşürülmesinde Türkiye’ye destek veren bildiriyi okuması partinin onursal baÅŸkanı Ahmet DoÄŸan’ı kızdırdı. DoÄŸan, yetkisi olmamasına raÄŸmen merkez yönetim kurulunu toplayarak Mestan’ı baÅŸkanlıktan uzaklaÅŸtırıldı. 

Türk büyükelçiliğine sığındı

Aynı zamanda partiden de ihraç edilen ve devlet korumaları alınan Mestan, Türkiye’nin Sofya BüyükelçiliÄŸi’ne sığındı. Ã‡ocuklarıyla Türk elçiliÄŸine gelen Mestan’ın, 2008’de kuÅŸkulu bir intiharla ölen HÖH liderinin özel kalem müdürü Ahmet Emin gibi öldürülmekten korktuÄŸu iddia edildi. 24 Chasa gazetesine konuÅŸan Mestan, “Türk elçiliÄŸinde kısa bir süre kaldım. Kritik bir durumda her bir Bulgar siyasetçisi kendi güvenliÄŸini saÄŸlama hakkına sahip. GüvenliÄŸimi saÄŸlamak için bir kaç saate ihtiyacım vardı” dedi.

Ajan geçmişi var

HÖH’ün kurucusu ve iki yıldır onursal baÅŸkanlığını yapan DoÄŸan’ın ajan geçmiÅŸinden dolayı Rus yanlısı tutumu herkes tarafından biliniyor. Dün Mestanlı’da asimilasyon zamanında ÅŸehit olan Türklerin anmasına katılan Mestan, Bulgarca konuÅŸma geleneÄŸini bir kenara bırakarak Türkçe açıklama yaptı. Mestan, “19 yıl sadakatle hizmetten sonra ve en kritik anlarda bile DoÄŸan’ı savunmuÅŸumdur. Davet edilmediÄŸim bir Merkez Konsey oturumu yapıldı. Parlamento’da okuduÄŸum bildiriden dolayı bir kez “kafamın kesileceÄŸini” bilseydim, ben yine de onu okuyacaktım” dedi. Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe, Filibe BaÅŸkonsolosu Alper AktaÅŸ ve Burgas BaÅŸkonsolosu Niyazi Evren anma töreninde Mestan’ın yanında yer aldı. 

DavutoÄŸlu devrede

HÖH’teki krize BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu da dahil oldu. DavutoÄŸlu Bulgar mevkidaşı Boyko Borisov’u arayarak Mestan’dan yana olmasını rica etti. Borisov taraf tutmayacağını belirtirken, Mestan’ın ihracı sonrası HÖH Milletvekilleri Hüseyin Hafızov, Åžabanali Ahmet ve AydoÄŸan Ali Mestan ile dayanışma içerisinde HÖH Meclis Grubu’ndan ayrılacaklarını ilan etti. Bulgar parlamentosunda üçüncü siyasi güç konumunda bulunan HÖH, son istifalarla 240 sandalyeli parlamentodaki milletvekili sayısı 36’dan 32’ye indi. Mestan’ın yeni parti kuracağı söyleniyor. 
 
‘Ankara ile iliÅŸkiler kesilir’

Konya Selçuk Ãœniversitesi, Ä°lahiyat Fakültesi’nden 2005 yılında mezun olan ve üç yıl kadar önce siyasete atılan Åžabanali Ahmet, “Kongreye 4 ay kala anti demokratik yollarla kongrede seçilmiÅŸ bir genel baÅŸkanın bu ÅŸekilde görevden alınmasını kabul etmiyoruz. Biz Türkiye ile Rusya ekseninde tarafımızı Türkiye’den yana seçmek durumundayız. Ä°ki ülke arasında parçalanmış ailelerimiz var. AB’den taraf, NATO’dan taraf olmak zorundayız” diye konuÅŸtu. DoÄŸan’ın bu hamlesine anlam veremediÄŸini de dile getiren Ahmet, “MeÄŸer partisi Rusya çizgisini devam ettirmiÅŸ” ifadelerini kullandı. Ahmet, HÖH ile Ankara arasındaki iliÅŸkilerin 2012 ile 2013 yılları arasında durma noktasına geldiÄŸini belirterek, “Ben ve Lütfi Mestan Ankara ile diyalog kurmak için çok çalıştık. Ä°liÅŸkileri belli bir seviyeye getirdi. Ancak bundan sonra HÖH’ün Ankara ile hiç bir iliÅŸkisi olamaz” diye konuÅŸtu. Partide yeni istifalar beklediklerini de dile getiren Ahmet, “13 Ocak’a kadar Bulgaristan parlamentosu tatilde. Partide bazı arkadaÅŸların rahatsızlıkları var ama henüz dile getirmediler. Zamanları var düşünüp taşınacaklar, ona göre karar verecekler” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.